Zelfgemaakte Tonijnsalade met avocado
Tonijn past heel goed in een gezond eetpatroon. Dit komt doordat deze vis veel eiwitten bevat maar ook rijk is aan vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat tonijn weinig calorieën en niet veel vetten. Je kunt voor deze salade, voor het gemak, tonijn uit blik gebruiken. Kies je liever voor verse tonijn, kies dan altijd de duurzame variant.
Je kunt een tonijnsalade op veel verschillende manieren bereiden maar ik koos voor een magere variant zonder mayonaise. Avocado brengt wel wat vetten in dit recept maar deze vetten voorzien je juist van veel gezonde voedingsstoffen en geven je een portie energie. De combinatie met appel en rode uitjes geeft wat pit aan het geheel. De tonijnsalade kan ook prima als post-workout meal gegeten worden vanwege de hoge waarde eiwitten en voldoet ook goed als maaltijdsalade.
Ingrediënten Tonijnsalade met avocado
1 blikje tonijn (op water basis) of verse tonijn.
halve rijpe avocado
1 kleine rode ui
halve geschilde appel
verse bieslook of lente-uitjes
1,5 el magere kwark
peper en zout
1 tl vers citroensap
gemengde sla
optioneel voor garnering; rode ui, gekookt eitje, plakjes avocado, komkommer en tomaat.
Bereidingswijze Tonijnsalade met avocado
1. Leg alle ingrediënten klaar voor gebruik.
2. Laat de tonijn uit blik goed uitlekken en doe deze dan in een mengkom.
3. Snij de rode ui en de appel in kleine stukjes.
4. Snij nu de bieslook of lente-uitjes.
5. Snij de avocado door de helft, ontpit (en ontschil deze met een lepel) en snij 1 helft in smalle plakjes. Deze leg je apart.
6. Voeg bij de mengkom met tonijn; de halve (ongesneden) avocado, de uitjes, de kwark en de appel en voeg naar wens peper en zout toe.
7. Voeg er nog de citroensap aan toe en meng het tot een mooi geheel. De tonijnsalade mag een beetje smeuïg zijn.
8. Doe wat gemengde sla in een saladebord en schep de tonijnsalade in het midden van het bord er bovenop. (Hoeveelheid naar wens.)
9. Garneer de salade naar wens met de plakjes avocado, komkommer, tomaat, eitje en als laatste wat fijngesneden bieslook, peper en zout.